1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Италия иска поста на агрокомисаря

Италия иска поста на агрокомисаря

Страната трябва да има комисар с голямо икономическо влияние според Матео Салвини

Италия откри наддаването за разпределянето на постовете в бъдещата Европейска комисия. Страната настоя за поста на комисаря по земеделие. Искането идва от италианския вътрешен министър Матео Салвини, чиято партия Лега спечели евроизборите в страната, събирайки над 34 процента от гласовете.

В изявление за медиите Салвини изтъкна, че страната му ще настоява за важен пост в Европейската комисия. "Италия трябва да има комисар с голямо икономическо влияние", каза той и посочи като варианти ресорите търговия, селско стопанство и конкуренция.

Според вицепремиера новият състав на Европарламента, както и новата Комисия ще обърнат повече внимание на страната му. "Политическата карта на Европа се промени", изтъкна той. Подкрепа за предложението си получи и от големите аграрни организации в Италия.

От Колдирети посочиха икономическата мощ на местното селско стопанство и припомниха, че последният италианец на поста аграрен комисар е бил преди почти 50 години. На същото мнение е и сдружението на големите селскостопански предприятия. Според неговия председател качеството и количеството на италианското производство са предпоставка за избора на италианец. Двете организации призоваха правителството в Рим да отстояват тази позиция още от самото начало на преговорите за разпределянето на постовете.

Партията на Салвини изпраща 28 от 73-те италиански депутати в Европейския парламент. От 2015 година Лега е част от групата "Европа на нациите и свободата", която вероятно ще има 58 от общо 751 народни представители. Към момента трима италианци заемат високи постове в европейските институции. Това са Антонио Таяни, председател на Европарламента, Федерика Могерини, отговаряща за външната политика на Съюза, и Марио Драги, шеф на Европейската централна банка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.