1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Извършени са почти 18 000 проверки за незаконен риболов през 2018 г.

Извършени са почти 18 000 проверки за незаконен риболов през 2018 г.

Институциите полагат сериозни усилия в борбата срещу незаконния риболов

17 640 бр. проверки за незаконен риболов са извършени по  пристанища, в търговската мрежа, рибовъдни стопанства и водоеми за любителски риболов. Това стана ясно по време на Консултативен съвет по рибарство, който се проведе в Министерство на земеделието, храните и горите.

Министър Румен Порожанов посочи, че всички отговорни институции трябва да полагат сериозни усилия в борбата срещу незаконния риболов.

Броят на констатираните  административни нарушения е 1 125 бр. Издадени са 973 бр. наказателни постановления, от които 755 бр. са влезли в сила. В резултат на контролните дейности са иззети 95 километра мрежи и 10 615 кг риба, от която почти 4,5 тона е дарена.

През 2018 година продължи изпълнението на Оперативен план за инспекция и контрол в Черно море от страна на България и Румъния  под координацията на Европейската агенция за контрол в рибарството (EFCA). В рамките на този план, през 2018 г. на територията на двете страни и в техните териториални води са проведени 16 съвместни мисии. Осъществени са 244 инспекции на пристанища, на море и в търговската мрежа, извършени са и 79 наблюдения, като е установено 1 нарушение. Агенциите по рибарство и аквакултури на двете държави продължиха своето сътрудничество по отношение на контрола в река Дунав.  За периода са извършени общо 5 съвместни мисии и 211 инспекции на риболовни кораби и любители рибари от българска и румънска страна.

През изминалата година във водите на Черно море са извършени 63 инспекции, 14 от които са посветени на риболова на калкан.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.