1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Каква да бъде реформата на Селскостопанска академия

Каква да бъде реформата на Селскостопанска академия

Институтите на ССА трябва да създават приложна наука

В началото на февруари се заговори, че се подготвя радикална реформа, която ще доведе до закриване на Селскостопанската академия.

Последва незабавна реакция на ръководството на ССА и беше изпратена декларация до председателя на Народното събрание, до президента, до шефовете на парламентарни групи, до медиите. Закриването на научната институция, би било удар срещу българското земеделие, според учените.

Академията разполага и със 150 000 дка земеделска земя, с богата материална база и всичко това може да провокира особени апетити

В ССА има 25 института, 19 опитни станции и две експериментални бази, където в момента работят 2340 души.
Оказа се,  че закриване няма да има, но предстои реформа, която не е ясно още как ще се случи.

Беше организирана среща между  министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков и ръководството на Селскостопанската акдемия, директорите на институтите към Академията, синдикати, ректори на висши учебни заведения.

На тази среща Министър Греков изтъкна, че предложенията за реформиране на Академията трябва да дойдат от научните колективи на институтите и допълни, че решението за бъдещото на аграрната наука трябва да бъде подкрепено от всички заинтересовани страни.

„Не говорим за съкращения на научни работници, говорим за нов модел, чрез който да запазим и развиваме българската земеделската наука”, увери министърът.

Той подчерта, че е необходимо институтите на Академията да създават приложна наука, която веднага да дава резултати, да работят в пряка връзка със земеделските производители и аграрния бизнес.

„Вие притежавате научен потенциал, който трябва да се развива”, каза още министърът.

Греков обобщи, че всички се обединяват около тезата, че това състояние на ССА не може да продължава.

Ние в Agro.bg също се поинтересувахме от мнението на потребителите и в седмичната анкета зададохме въпроса: В какво трябва да се състои реформата на Селскостопанска академия?

56% от гласувалите смятат, че Академията трябва да се превърне в автономна структура със самостоятелен бюджет, 39% биха желали ССА да работи в пряка връзка със земеделските производители и аграрния бизнес, а 6%  виждат реформата в преструктуриране на ръководствата на научните институти от системата на ССА.

По време на селскостопанското изложение „Агра”, което беше открито днес (04.03.2014 г.), се очаква да бъде проведена следваща среща в същия формат, на която ще се обобщят получените предложения от институтите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.