1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Какво ще заложи България в стратегическия си план за земеделието?

Какво ще заложи България в стратегическия си план за земеделието?

Към момента Европейският парламент работи по законодателни предложения, които ще бъдат представени в доклад

Финансирането в агросектора и бюджетът за Общата селскостопанска политика бяха във фокуса на дискусия, която се проведе в столицата. В нея взеха участие Искра Вълчева, дир. на дирекция „Европейска координация и международни отнощения“, МЗХГ, Галина Пейчева – Митева, зам.-председател на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи, Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и Николай Вълканов, управител на ИнтелиАгро. Форумът се организира от клуб Investor.bg. Към момента Европейският парламент работи по законодателни предложения, които ще бъдат представени в доклад.

Какво ще заложи България в стратегическия си план за земеделието? Предстои изготвянето на слот анализ. Концепцията е, че не може всички сектори да се насърчават. След дискусия с бранша ще се формират приоритетите, които страната ни ще заложи в бъдещата Обща селскостопанска политика. Според изтекла неофициално информация, ЕП предлага стратегическите планове да се отложат за 2023 г. Предстоят и избори за Европарламент през месец май следващата година. И в този смисъл, по думите на Искра Вълчева, перспективите не са особено ясни. Идеята е до март месец докладът върху законодателните предложения да бъде разгледан в ЕП. През октомври предстои и смяна на ЕК. Австрийското председателство излезе с изменение на текстовете за регламента на стратегическите планове.

От своя страна бизнесът иска да знае не само рамката за процедурите и задълженията, но и за санкциите при неизпълнението на заложените цели. От бранша настояват и за задължителен преходен период. Според Галина Пейчева – Митева, националните администрации няма да стартират в срок, а това ще се отрази на директните плащания. Галина Пейчева – Митева изказа и съмнения доколко опростена ще бъде земеделската политика на национално ниво.

Стратегическият план е изключително важен за зърнопроизводителите, защото предоставя възможност за налагане на националните потребности. Костадин Костадинов изрази позицията, че е добре министерството да работи с браншовите организации по изработването на дефинициите. 

От фондация ИнтелиАгро акцентираха върху липсата на ефективно насочване на ресурса от националния бюджет и европейските фондове за създаване на качествен растеж. Анализаторът Николай Вълканов даде оценка на европейската земеделска политика. На 1 януари 2020 г. страните-членки трябва да представят своите стратегически планове, а Европейската комисия ще разполага с 8 месеца, за да ги да разгледа.

Вторият панел на форума беше фокусиран върху дигитализацията и новите технологии в земеделието и преработвателните индустрии. В него участие взеха Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации, Стоилко Апостолов, управител на Фондация „Биоселена“, доц. д-р Боян Жеков, университетски преподавател в УниБИТ, ВУЗФ и Антон Тотев, главен оперативен директор на „Мелиса Фрут“. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.