1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кърджали покани проверители от ОЛАФ заради забавени пари по САПАРД

Кърджали покани проверители от ОЛАФ заради забавени пари по САПАРД

В САПАРД е имало съмнения за конфликт на интереси

Кметът на гр. Кърджали инж. Хасан Азис е поканил експерти на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) да проверят лично изграденият пазар на производителите, който трябваше да бъде финансиран с пари по програма САПАРД.

Проектът  струва малко над 10 млн. лева, а от САПАРД се очакват постъпления в размер на 4 млн. лева. Плащане по проекта, който вече е бил проверен, ще има до края на юли, но кметът на града се притеснява, че заради изтеглените заеми лихвите ще ударят над 1,2 милиона лева и това ще блокира другите дейности на общината.

Пазарът на производителите в Кърджали бе изграден с кредит в размер на 10,3 млн. лева, отпуснати от банка Алианц. В Агенция САПАРД имаше съмнения за конфликт на интереси, тъй като директор на местния клон на банката е съпругата на Хасан Азис. В крайна сметка, след извършени две проверки и някои корекции, проектът бе оценен положително.

В писмото си Хасан Азис пише, че след проверките и отстранените нередности, заключението на експертите от Агенция САПАРД са, че тържището е реализирано съгласно проекта и че се използва по предназначение. Ако агенция САПАРД, след двете проверки и отстранените нередности, все още няма ясно и категорично виждане за разплащане на дължимите пари по договора, тогава ръководството на общината и на пазара ще предложат на агенцията, Европейската комисия и ОЛАФ да пристигнат и на място съвместно да проверят Пазара. Така от общината искат да покажат, че нямат притеснения по изпълнението на проекта и на настоящата дейност, подчертава кметът на Кърджали в писмото си до ОЛАФ.

Хасан Азис, също така, заплашва, че ще подаде съдебен иск срещу агенцията за неизпълнение на договореностите./news.expert.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.