1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Краят на април е срокът за гласуване на реформите в ОСП

Краят на април е срокът за гласуване на реформите в ОСП

Към момента няма изгледи страните да стигнат до компромисно решение, зад което да се обединят

Бавно и трудно вървят преговорите за реформата на Общата селскостопанска политика в Аграрната комисия на Европейския парламент. Внесени са 7 хиляди и 200 искания за промени. Затова депутатите не очакват да се стигне до окончателното им гласуване преди провеждането на евроизборите. Най-оспорван е въпросът за въвеждането на таван при директните плащания

"В момента нашите позиции са на противоположните полюси", смята германският евродепутат Марина Нойхл от групата на Социалдемократите. Те настояват за задължителна горна граница в субсидирането, докато Християндемократите искат всяка държава сама и доброволно да определя този таван. Предложението на консервативните партии е за максимална сума от 100 хиляди евро в подпомагането на едно стопанство.

Към момента няма изгледи страните да стигнат до компромисно решение, зад което да се обединят, коментират евродепутати, тъй като разногласия по въпроса има и в самите парламентарни групи. Затова и предвиденото за 6 март гласуване на промените в Общата селскостопанска политика беше отложено. Крайният срок гласуването да се случи още в рамките на този Европейски парламент е през април.

Сред най-яростните противници на орязването на директните плащания са румънските депутати и от двете големи групи. Те защитават големите стопанства в страната си, които били взели огромни заеми, залагайки на бъдещите субсидии. Ако тези плащания се ограничат, стопанствата ще фалират, смятат северните ни съседи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.