1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Купуваме сателитни снимки

Купуваме сателитни снимки

Спестяваме 14 000 000 лева

Да бъде стартирана процедура по пряко договаряне за закупуване на сателитни изображения за актуализация на данните в Системата за идентификация на земеделските парцели. Това реши днес Министерският съвет по време на оперативното си заседание, на което министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов внесе доклад за предприемане на спешни мерки във връзка със забавянето на процедурата за заснемането на 40 % от територията на страната за 2009 г., с което са поставени под въпрос 700 млн. лв. по линия на директните плащания на площ от страна на ЕК. По този начин ще бъдат спестени и финансови средства. Предварителните разчети са, че този вариант ще струва 4 млн. лв. при 18 млн. лв. заложени за обществена поръчка при предишното ръководство на МЗХ, информира министър Найденов.

Министерски съвет реши да бъде сключено и Споразумение между Министерство на земеделието и храните и Министерство на отбраната.  Предвиден е и финансов ресурс по бюджета на двете министерства за обработка на сателитните изображения до цифрова ортофотокарта, което ще се извърши от Министерство на отбраната чрез Военно – географската служба на Българската армия.

До края на месец септември трябва да се актуализира Схемата за идентификация на земеделските парцели. Отстраняването на проблемите и несъответствията при оперирането на ИСАК са  предмет на екшън план, в който е заложено заснемане на 40 % от територията на страната до 30 септември 2009 г. и доставка на изготвена по тези снимки ортофотокарта до 30 ноември 2009 г. 

Неизпълнението на плана би довело до санкции за България в размер от 5 до 100 % от предвидения финансов пакет за страната. В резултат на което извършените  задължителни плащания към земеделските стопани, няма да бъдат възстановени от европейските фондове, а ще бъдат за сметка на националния бюджет.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.