1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Димов: МОСВ ще продължи да финансира местната власт

Министър Димов: МОСВ ще продължи да финансира местната власт

Правилното третиране на отпадъците е пряко свързано със здравето и с качеството на живот на гражданите

Министърът на околната среда и водите Нено Димов откри днес новото Регионално депо за битови отпадъци в землището на село Алеко Константиново, община Пазарджик. Заедно с изпълнителния директор на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) Ренета Колева и кмета на Пазарджик Тодор Попов той преряза лентата на новото съоръжение. С отварянето на Регионалното депо с площ от 145 504 кв.м. още един район – Пазарджишкият, е с регионална система за третиране на отпадъци.

„Тази поредна стъпка, финансирана от МОСВ чрез един от двата основни инструмента, с които разполагаме – ПУДООС, е изцяло българска инвестиция. Чрез двата си инструмента (ПУДООС и Оперативна програма „Околна среда“) МОСВ ще продължи активно да финансира местната власт, защото това е начинът гражданите да усетят реално грижата на държавата“, каза министър Димов.

Правилното третиране на отпадъците е един от приоритетите на МОСВ и на европейската политика и това не е случайно. То е пряко свързано със здравето и с качеството на живот на гражданите. Подобни стъпки подобряват състоянието на околната среда, която косвено влияе върху нашето здраве, посочи министърът.

Инвестицията е почти в обема на годишния бюджет на общината – над 15, 8 млн. лв. и ще обслужва около 250 хил. души в района. Министър Димов увери присъстващите, че до края на годината България ще се справи и с останалите стари сметища от наказателната процедура срещу страната ни.

Строителството на Клетка 1 започна през октомври 2015 г. Депото ще ползват 9 от единайсетте общини в региона – Пазарджик, Пещера, Белово, Лесичово, Брацигово, Септември, Батак, Велинград и Ракитово, чиито сметища се закриват и предстои рекултивацията им.

Предстои изграждането на втора клетка, инсталации за рециклиране и компостиране.

„Днес е поредният хубав ден не само за община Пазарджик, защото слагаме началото на края на една повече от 30-годишна сага, свързана с  депонирането на битови отпадъци в нашия район“, каза кметът на Пазарджик Тодор Попов на официалната церемония. Той благодари на партньорите от централната власт в лицето на МОСВ. „Истината е, че без подкрепата на държавата – с това финансиране в размер на близо 16 млн. лв., ние нямаше как да се справим“, призна кметът.

От 113-те депа, включени в наказателната процедура на ЕК срещу България за несъответствие на съществуващите депа с изискванията на европейското законодателство в областта на управлението на отпадъците, 96 са вече закрити, остават още 17, чиято експлоатация ще бъде прекратена до 31 декември 2017 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.