1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Танева и еврокомисарят Витянис Андриукайтис ще участват в 14-тата годишна среща на Постоянната група от експерти по африканска чума по свинете в Европа

Министър Танева и еврокомисарят Витянис Андриукайтис ще участват в 14-тата годишна среща на Постоянната група от експерти по африканска чума по свинете в Европа

Снимка:

В събитието ще се включат над 90 експерти и представители от 34 страни

Утре, 10 септември 2019 г., (вторник), министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис и генералният директор на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) Моник Елоит ще вземат участие в 14-тата годишна среща на Постоянната експертна група за aфриканска чума по свинете в Европа, която ще се състои в град София. Тя се провежда под патронажа на Глобалната рамка за трансгранични болести по животните (Standing group of experts GF-TADs) на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) на ООН и Световната организация по здравеопазване на животните (OIE). Резултатите от проведените дискусии и взети решения ще бъдат част от изготвянето на Глобална стратегия за контрол и изкореняване на АЧС в световен мащаб.

В събитието, на което България е домакин, ще се включат над 90 експерти и представители от 34 страни, сред които министри и заместник-министри на шест държави от Балканския полуостров - Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Косово, Сърбия. Очаква се срещата да бъде ключова за осигуряване на подходяща координация и действия по отношение на АЧС в този регион на Европа.

Постоянната експертна група е създадена през 2014 г., с цел събиране на опит и добри практики в борбата срещу АЧС в регион Европа. Предвид икономически въздействия върху свиневъдството на три континента в света, представители на OIE за Америка и Азия също ще се включат в срещата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.