1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Танева: Започва проверка на 14 проекта за допълнителни дейности към къщите за гости

Министър Танева: Започва проверка на 14 проекта за допълнителни дейности към къщите за гости

Предстои да бъдат обявени нови правила, по които изпълнителният директор на ДФЗ ще налага санкциите

Започва проверка на 14 проекта, подадени за одобрение от Местни инициативни групи (МИГ), за допълнителни дейности към къщите за гости. Това съобщи  министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в телевизионно участие. Министър Танева обясни, че тези проекти са предоставени за одобрение в ДФ „Земеделие". „Тези дейности са допустими по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Въпросът е дали тези инвестиции ще бъдат ползвани по предназначение или някой има намерение да ги направи за лично ползване. Те включват изграждането на басейни, джакузи и детски площадки", уточни министърът. За всяко съмнение, че бизнес планът е неустойчив - няма да получат финансиране. Десислава  Танева заяви, че проверките ще бъдат извършвани от представители на Министерството и ДФЗ, като същите ще бъдат публични и на тях ще са поканени и медиите. С цел да бъдат избегнати злоупотреби в бъдеще, от бенефициентите ще се изискват декларации за конфликт на интереси. МИГ е група на местно ниво, в която влизат представители на публичния сектор, на неправителствения сектор и на местната администрация, която е напълно независима от МЗХГ

„Ще положим всички усилия наложените санкции от ДФЗ по методиката, която ВАС обяви за нищожна, да се платят от тези, които са нарушили правилата. Има вече платени глоби по издадени актове и държавата си ги е събрала", коментира министър Танева. Методиката за определяне на санкциите, след плащане по проекти по ПРСР 2007 - 2013г., определя само размерът на санкцията, но не и наличието на нарушение. Европейското законодателство е ясно - нарушителят плаща. Предстои да бъдат обявени нови правила, по които изпълнителният директор на фонд "Земеделие" ще налага санкциите.

Във връзка с падналите градушки земеделският министър съобщи, че напълно пропадналите площи са 94 хил. дка, като само 600 дка от тях са в райони с противоградова защита. За да има противоградова защита върху цялата земеделска територия е необходимо земеделските производители да участват във финансирането й с такса за обработваемите площи. „Държавата не е застраховател", обясни Десислава Танева.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.