1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мирослав Найденов иска насилието срещу животни да се инкриминира

Мирослав Найденов иска насилието срещу животни да се инкриминира

Снимка:

В някои европейски държави извършителите насилието върху животни се наказва с 1 до 2 г. затвор

Министърът на земеделието Мирослав Найденов ще внесе предложение за промени в Наказателния кодекс (НК), с което да се инкриминират проявите на жестокост към животните. Това стана ясно след среща на министъра с представители на неправителствени организации АФА и "Четири лапи“, предаде БГНЕС. Поводът за срещата беше случаят с кучето, с отрязани четири крачета в с. Дряново. Все още не е ясно какво конкретно ще бъде записано в предложението на министъра.

Министър Найденов твърди, че в някои европейски държави извършителите на подобно престъпление получават 1 до 2 г. затвор. "При всички случаи ще държим да имаме ефективно наказание“, категоричен беше министърът. От неправителствените организации предлагат да се създаде и оперативно звено, с което да се координират усилията на МВР, неправителствения сектор относно превенцията на подобни престъпления и техните последствия. Представителите на неправителствените организации изтъкнаха, че ежемесечно получават сигнали за изключително садистични прояви на жестокост към животните. Вчера например, е обесено куче на АМ "Тракия“. Земеделският министър изтъкна, че не може да се бяга от проблема с бездомните кучета и че има общини, които не са приели съответните наредби за решаването на проблема с тях. Найденов ще разпореди на директора на НВМС веднага след празниците да започне проверки и да санкционира кметовете, които не спазват разпоредбите на Закона за защитата на животните. Бездомните куче са плод на нашата безотговорност като граждани, заяви още Найденов. Министърът е провел среща днес и с представители на Коалиция "Да остане природа в България“, които се разговаряли днес и с премиера Бойко Борисов. Поводът за срещите е бил казусът с заменките на гори. "Не трябва да останат ненаказани тези хора от администрацията и от бенефициентите, които са ощетили държавата“, заяви министърът.

В МЗХ същесвува работна група, която разглежда заменките една по една. Там, където се открие възможност, извършените заменките ще бъдат атакувани в Административния съд. Към момента има данни, че са заменяни нискостеблени гори с високостеблени гори, което е нарушение на закона. В такива случаи можем да преминем към незабавно разваляне на сделките, смята Найденов. При подготовката на Закона за горите ще бъдат предвидени и текстове по отношение на заменките. Стефан Аврамов, от Фондация „Биоразнообразие“ коментира, че вероятно първото заседание ще е още в края на тази седмица. Министърът Найденов обясни, че от 2007 г. до 2009 г. има само 12 терена, със сменено предназначение. Има предложение и да се наложи мораториум и върху разпоредителните сделки със земи. Днес стана ясно, че има вариант България да не бъде санкционирана за заменките. По процедура, ако се констатира, че заменките са държавна помощ, България ще има срок да върне в натура или пари разликата между реалната себестойност на заменените площи и сумата, за която те са заменени. Реално глобата на страната ни ще бъде невърнатата разлика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.