1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МВР, РДГП и жандармерията пазят черешите в Кюстендил

МВР, РДГП и жандармерията пазят черешите в Кюстендил

Mаршрутите на екипите са съгласувани с местната власт

50 служители на Областната дирекция на МВР - Кюстендил, Регионална дирекция Гранична полиция и жандармерията ще се включат в охраната на черешовите масиви и земеделската продукция в района. И тази година маршрутите на екипите са съгласувани с местната власт. Поетапно ще бъдат увеличавани екипите в районите с черешови насаждения, пунктовете за изкупуване на реколта и наемане на работна ръка.

До пика на кампанията по прибирането на черешите охраната ще се поеме от служители на ОД на МВР, поетапно ще се включват и служители на РДГП-Кюстендил, и служители на дирекция „Жандармерия" на МВР. Предвижда се по време на операцията да се осъществяват обходи и в по-малките населени места, където обработваемите площи са по-малко, но присъствието на полиция ще предотврати посегателства и ще пресече опити за извършване на битови престъпления.

Денонощна ще бъде охраната, като няма да се охраняват само череши, а цялата селскостопанска продукция на територията на община Кюсетндил и община Невестино. Ще бъдат изградени КПП-та, на различни смени, като ще се пропускат берачи по определен ред, също така те ще бъдат извозвани от собствениците на черешовите масиви. Ще бъдат отвеждани до пунктовете, с цел да бъдат предотвратени кражби на черешов плод и да не се допуска нарушение на обществения ред.

Традиционно общинската власт издава заповед за правилата, при които се наемат работници по прибирането на реколтата и извозването им от земеделските масиви и работното време в масивите и на пунктовете за изкупуване на черешите. Черешопроизводителите са доволни от организацията по опазването на черешовите масиви.

Специализираната охранителна и превантивна операция ще продължи до приключването на прибирането на селскостопанската продукция в областта.

Автор: Иво Кирилов

Гледайте повече подробности в емисиите Новини на АгроТВ.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.