1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХГ, НЛРС-СЛРБ и БЛРС ще работят съвместно за намаляване на популацията на дива свиня

МЗХГ, НЛРС-СЛРБ и БЛРС ще работят съвместно за намаляване на популацията на дива свиня

Определят се 20 км зони, около установените огнища в горските територии за интензивен санитарен отстрел

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ), Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България" (НЛРС-СЛРБ) и Български ловно-рибарски съюз (БЛРС) ще работят съвместно за намаляване на популацията на дива свиня, която е разпространител на африканската чума по свинете (АЧС).  Това обяви Георги Костов, съветник на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, след среща с Националните ловни сдружения в страната.

В 20 км зони, около установените огнища в горските територии, ще се проведе интензивен санитарен отстрел от горски служители. Няма да се допуска санитарен лов от сдруженията и дружинките. Това се прави с цел стриктно спазване на правилата за биосигурност и депопулация на дивите свине.

Същият периметър ще обхване и районите около свинекомлексите, където ще има отстрел на диви свине от ловците. „Транспортирането на отстреляните свине и тяхното загробване ще се поемат от Държавните горски стопанства. Месото от тези  отстреляни свине няма да се използва", заяви Георги Костов. По думите му, в останалите части на страната ще се провежда интензивен индивидуален отстрел, при който месото ще може да се консумира, след отрицателен резултат за АЧС.

Ще бъдат обозначени и 20  км. зони около базите с интензивно развъждане на дивеч. „Това са заградените територии, в които дивечът се развъжда по изкуствен начин. Така популацията ще бъде запазена", допълни Георги Костов. Той допълни, че в 3 км. зона около свинефермите, които са най-близко разположени до огнищата от АЧС, се предвижда горските и ловните стопанства да поставят постоянни предпазни електропастири, с което ще се ограничи движението в районите.

„Ще бъде ограничено влизането и дейностите в горите в 10-километровата зона около огнищата, включително събирането на гъби и билки, както и на дърводобива", каза още Костов. Той коментира, че това няма да се отрази на обезпечаването на местното население с дърва. В случай на необходимост ще бъдат доставени без промяна на цените от други населени места.

Председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев заяви, че ситуацията в страната относно разпространението на болестта е кризисна. Той благодари на министър Танева за днешната среща, на която са взети решения за извънредните мерки. От своя страна Асен Пиперков, председател на БЛРС подчерта, че ще бъде мобилизиран целият личен състав на организациите, за да се изпълнят мерките.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) инж. Мирослав Маринов изнесе данни за отстреляните диви свине, които през ловен сезон 2018/2019 г. са над 45 хил. броя. „Необходимата популация, която трябва да се достигне, е от 0,3 - 0,5 бройки диви свине на 100 ха.", подчерта Маринов.

Не се променят ловните правила извън 20 км зони и ловът на дребен дивеч ще започне нормално.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.