1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХГ: Отваряме прием по подмярка 16.1 през август

МЗХГ: Отваряме прием по подмярка 16.1 през август

Подмярката ще се прилага през ИСУН 2020

Отварят прием по подмярката за иновации 16.1 най-късно през месец август. Това съобщиха в специално интервю за Агро ТВ от земеделското ведомство. Потенциалните бенефициенти очакваха приема месеци по-рано, а от министерството оправдават забавянето с обмяната на опит с други европейски страни. Ведомството очаква коментари и бележки по време на общественото обсъждане. Подмярката е абсолютно нова за България - заради това е направена обмяната на опит с други европейски страни - за да може министерството да я направи адекватна към българските условия.

Подмярката ще се прилага през ИСУН 2020 - това дава допълнителна възможност на бенефициентите да задават въпроси с цел разяснение на условията на кандидатстване по време на самия прием.

Подмярка 16.1 е за „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на Европейското партньорство за иновации" по Програмата за развитие на селските райони. Максималната стойност на един проект е 450 хил. евро, целият бюджет е 20 млн. евро. До края на месец юни министерството ще публикува насоките за обществено обсъждане. То ще трае не повече от три седмици и през август приемът ще бъде възможен.

Коментар на Владислав Цветанов, началник в отдел на Д-я „Развитие на селските райони", МЗХГ.

Първата информация за стартиране на мярката беше началото тази година, след това през месец юни. Цветанов обясни, че забавянето идва от обмяната на опит, която са направили с немски провинции, които прилагат подхода преди нас.

За първи път заедно в оперативни групи могат да работят земеделски производители и научни работници. Оперативните групи са допустим бенефициент по подмярката.

Експертът очаква голям интерес, особено в това да се направят много оперативни групи. Разходите в един проект могат да са разделени в различни групи. За някои дейности ще бъдат финансирани 60% от разходите, при други 100%.

Приемът няма да е по-къс от два месеца. Има вероятност да бъде и по-дълъг, тоест да продължи и през месец октомври. Още гледайте в емисиите Новини на Агро ТВ.

Автор: Мирела Спасова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.