1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 1000 души се събраха в ПП „Странджа” за фестивала на зелениката

Над 1000 души се събраха в ПП „Странджа” за фестивала на зелениката

В чест на 20-годишния юбилей на ДПП „Странджа” бяха засадени 20 редки дървета

Над 1000 души от цялата страна се събраха на откриването на 12-тото издание на Фестивала на зелениката, който се проведе на 9 и 10 май в м. „Св. Илия”  край малкотърновското с. Визица.  Празникът беше открит от директора на Парка инж. Владимир Димитров, който очерта приоритетите в работата на дирекцията и пожела весел празник на участниците. Минути преди старта на тържествата планината беше огласена от седем мощни  тъпани, които накараха присъстващите да настръхнат. Разбира се, беше изпълнен и химнът на Странджа планина „Ясен месец”. Още с откриването на феста беше даден старт на две маратонски бягания – на 30 километров пробег  и на кратката дистанция от  2,5 километра. 

В чест на 20-годишния юбилей на ДПП „Странджа” най-запалените природолюбители засадиха 20 редки дървета, коита са характерни за планината. Фиданките са отгледани в разсадника на дирекцията, който се намира в м. „Качул”.

В програмата на Фестивала на зелениката се проведоха и няколко конкурса – за най-вкусна манджица с булгур, фотоконкурс, състезание „Мама, татко и аз”, надиграване. Местните хора представят своите кулинарни умения и ръкоделия, които се радват на голям интерес от всички. Стотици гости на феста тръгнаха по първите четири маршрута, сред които най-голям интерес представлява „В царството на зелениката”.

Гости на Фестивала на зелениката бяха областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков и кметът на община Малко Търново Илиян Янчев. Да уважат тържествата бяха дошли кметове на населените места на територията на Парк „Странджа”, представители на горските и ловни стопанства, както и на паркови дирекции в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.