1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Наплив от мераклии да берат гръцки аспержи

Наплив от мераклии да берат гръцки аспержи

15 евро на ден за работа на полето, 2,65 евро за час във фабрика

 

Огромен е напливът от желаещи да берат аспержи в съседна Гърция. Свиленградското бюро по труда заприлича на разбунен кошер от мераклии да заминат за община Тригоно. Близо 200 българи ще могат да заминат по заявката от гръцките бизнесмени. Данните на първите берачи вече са изпратени в тамошната Агенция по заетостта, а документите им за заминаването ще бъдат готови до края на месеца.

До края на март пък поетапно ще бъдат подготвяни формулярите и на останалите от групата, като се очаква да заминат 70 души. Бюрото по заетостта в Тригоно ще осъществява връзката с работодателите. Служителите на бюрото по труда в Свиленград ще съдействат за подготвянето на необходимите документи. Докато са в Гърция, българите ще бъдат легализирани с бяла карта.

Нашите гурбетчии ще работят от 6 ч сутринта до 8 ч вечерта. За час работа във фабриката те ще печелят по 2,65 евро. Тези, които се трудят на полето, ще взимат по 15 евро на ден. Работодателите поемат разходите за квартира и консумативи, а българите ще трябва да си осигуряват само храната. За целта вече са построени 50 сгради в близост до плантациите, където ще бъдат настанени гурбетчиите. Те ще могат да работят от 3 до 6 месеца. За този период гурбетчиите ще бъдат здравно и социално осигурявани.

Три големи фирми в Тригоно работят в сферата на производството и преработката на аспержи. Плантациите са разположени край пограничните села Плати, Комара, Еля, Пендалофос и Арзос. Готовата продукция се изнася за Германия. Възможността свиленградчани да работят в съседна Гърция е регламентирана и в протокола между община Свиленград и Тригоно, подписан в края на миналата година от кметовете Георги Илиев и Пасхалис Гуткидис./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.