1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. НОКА и евродепутат Момчил Неков инициират изготвянето на национална стратегия за развитие на секторите овцевъдство и козевъдство

НОКА и евродепутат Момчил Неков инициират изготвянето на национална стратегия за развитие на секторите овцевъдство и козевъдство

Форумът ще се проведе на 2 юли 2018 гв София, Дом на Европа

Национална овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ и евродепутат Момчил Неков организират форум: “Визия за овцевъдството и козевъдството в България 2018-2027“.

Форумът ще се проведе на 2 юли 2018 г. (понеделник) от 10:00 ч. в София, Дом на Европа, ул. „Георги С. Раковски“ № 124.

Целта на срещата е да обсъдят проблемите в сектора, да се очертае визия за развитието му, както и да се оформят конкретни предложения и тези за изготвяне на Национална стратегия  за сектора за периода 2018-2027 г. По този начин ще се даде възможност за запазване на поминъка и използване потенциала на продуктите от овче и козе мляко, и месо.

„През месец май Европейският парламент подкрепи увеличаването на помощи за секторите овцевъдство и козевъдство в новата Обща селскостопанска политика /ОСП/. Заради по-малкото средства в новата ОСП и евтин внос отвън трябва нов подход към овцевъдството и козевдъството в ЕС. За тези сектори е необходима не само европейска, но и държавна подкрепа. Нашите производители трябва да се подкрепят, но за целта е нужна земеделска политика и стратегия за развитие“, коментира евродепутат Момчил Неков.

„Правим тази среща във връзка със задълбочаващите се разминавания в нуждите на бранша и ситуацията в момента. На нея ще бъдат дискутирани и новите препоръки от Европейския парламент (ЕП) във връзка с чувствителността на секторите „Овцевъдство“ и „Козевъдство“, обясниха от НОКА.

В събитието на 2 юли са поканени да участват представители на овцевъдните и козевъдни асоциации, Министерство на земеделието, храните и горите, БАБХ, представители от научните среди - специалисти от аграрните университети и ССА.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.