1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нова агенция ще одобрява плащанията по ПРСР

Нова агенция ще одобрява плащанията по ПРСР

Според Десислава Танева с публичен одитор ще се избегне забавянето на плащанията в бъдеще

Нова агенция на пряко подчинение на министъра на земеделието и храните ще одобрява плащанията по Програмата за развитие на селските райони. Това предвижда постановление на Министерския съвет публикувано за обществено обсъждане, пише mediapool.bg.

Сертифициращата агенция ще гарантира коректността на плащанията и от двата агрофонда на ЕС - за гарантиране на земеделието и за развитие на селските райони.

Новата агенция ще се нарича "Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове". Задачата й е да заверява изплащането на европарите от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Сертифициращият орган представя становище за годишния финансов отчет на Разплащателната агенция. Това е задължително условие на Европейската комисия за ползването на субсидиите. До момента Министерството на земеделието и храните (МЗХ) избираше одитор чрез търгове по Закона за обществените поръчки.

Според еврорегламентите сертифициращият орган може и да е публичен, а не само частен. Затова и се минава на този вариант. В мотивите на министър Десислава Танева се казва, че с публичен одитор ще се избегне забавянето в бъдеще. По този начин нямало да се стига и до неблагоприятни последици за България, тоест загуба на европари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.