1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Новата мярка 114 – шанс да повишите конкурентоспособността си

Новата мярка 114 – шанс да повишите конкурентоспособността си

Снимка:

Близо половината от гласувалите в седмичната ни анкета, ще кандидатстват по нея

Знайно е, че българите обичаме да се правим на специалисти по всичко. Всичко можем, от всичко разбираме. Най-много, естествено, от футбол и от политика – последното без връзка с току-що отминалите избори. Имаме и самочувствието на универсални домашни майстори. И далеч не само това. С каквото и да решиш да се захванеш – всеки ще ти дава акъл как и какво да правиш. А и без съветите на многознайковците, които под път и над път ще срещне, българинът пак решава, че е достатъчно компетентен и може да се справи сам. Без значение за какъв е учил и какъв опит има. Особено ако иде реч за земеделие – там пък повсеместно се е наложило схващането, че това, видиш ли, е проста работа. И едва ли не който не е поискал – не се е захванал. А консултации от специалисти – това пък за какво е?

Да, но много земеделски стопани, които вече изгоряха със субсидиите – къде частично, къде напълно, разбраха, че точно по този начин нещата трудно ще станат. И че без познанията на специалистите само с чутото и прочетеното оттук-оттам няма как да се развива модерно и професионално земеделие. Досега един много добър вариант беше ползването на услугите на службата за съвети в земеделието – при това безплатни. От тази привилегия можеха да се възползват кандидати по мерките 112, 141, 214 и 142. И за в бъдеще кандидатите по мярката за полупазарните стопанства ще могат да получават консултантски услуги. А за останалите вече има нова възможност – мярка 114, която ще стартира на 14 ноември. Тя ще предлага на бенефициентите комплекти от задължителни, както и допълнителни консултантски услуги. Така или иначе, по регламент изискването е кандидатите да имат задължителен минимум консултантски услуги, включващи съвети за условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние.

И сега стопаните в заявленията си за директни плащания в ИСАК попълват декларация, че ще спазват тези условия. В задължителния минимум от консултантски услуги са включени и тези за кръстосаното съответствие – група от директиви и регламенти, посочени в Приложение 2 от Регламент 73, по който се предоставят директните плащания. Всички тези регламенти и директиви са включени като условие в националното законодателство, но от следващата година ще се проверява и спазването на изискванията за опазване на околната среда. Не изпълняват ли фермерите тези изисквания, ще им се орязват директните плащания. Ето защо, идеята на новата мярка е консултантът да посети стопанството и да направи обща оценка – какво е изпълнено какво – не и да даде препоръки на земеделския стопанин, така че, когато дойдат инспекторите на проверка, той да е изряден и да не се налага да го санкционират и да му редуцират плащането. Мярката обаче ще даде възможност на земеделския производител да получи и допълнителни консултантски услуги: за управление на стопанството, за технологии – например, да се направят пълни изследвания на почвите и препоръки за торене, или за получи консултации за отглеждане на животните и избор на породи и различни съвети. Предвидени са също възможности да бъдат подпомогнати стопаните, които ще кандидатстват по мярка 214: подготовка на документи, консултиране по изпълнението на агроекологичния ангажимент и много други. Стопаните могат да се възползват от мяркат и да поискат маркетингов анализ или препоръки за разнообразяване на своите дейности.

Като цяло, мярката безспорно ще е полезна за стопаните. Близо половината от участвалите в седмичната анкета на AGRO.BG също я приветстват и отговарят, че биха се възползвали от нея – „защото това ще повиши ефективността на работата ми“ (45 на сто от гласувалите), а 36 на сто все още не знаят, защото не са запознати с мярката (логично, все пак тя е нова). Едва 18 на сто са онези, които заявяват, че не се нуждаят от консултантски услуги. Така че, остава само да напомним, че заявленията ще се подават както и по другите мерки от ПРСР – в областните офиси на ДФЗ. И една подробност: един земеделски стопанин или собственик на гори може да бъде одобрен максимум веднъж на две години. Това означава, че получите ли одобрение сега, ще можете да кандидатствате отново през 2013 г. А кандидатствате ли през 2012 г., няма да може втори път да се възползвате от мярката. Така че – не се чудете и кандидатствайте още през тази година, за да можете и втори път да получите консултантски услуги.

                                                               Коментар на Светослав Динков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.