1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нови правила за етикетите на млякото в Германия

Нови правила за етикетите на млякото в Германия

В аргументацията за законовите промени Федералното правителство изтъква зачестилите тежки нарушения

Закон за по-строги правила при етикетирането на млечни продукти влезе в сила в Германия. Всеки, който чрез опаковка, реклама или етикет приканва към купуване на млечни продукти, които не съдържат мляко, ще плаща солени глоби.

Промените в Закона за млякото и маргарина забраняват веганските или растителните продукти да бъдат рекламирани така, че у потребителя да остава грешното впечатление, че става дума за млечен продукт. Нарушенията ще се наказват с високи глоби, а при рецидив и с до една година затвор.

В аргументацията за законовите промени Федералното правителство изтъква, че заради зачестилите тежки нарушения, особено при неразрешената за растителни продукти употреба на понятия, запазени за млечни такива, се налага глобите да бъдат удвоени.

От Съюза на млекопреработвателите в Германия приветстваха новите правила и ги нарекоха "важна стъпка към защитата на наименованията на млякото и млечните продукти". От организацията се надяват стриктното спазване на закона да доведе до драстичен спад на непозволените практики.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.