1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Новият бразилски президент с първи стъпки в агросектора

Новият бразилски президент с първи стъпки в агросектора

В намеренията на Жаир Болсонаро се крие заплаха за глобалния климат

Само няколко часа след встъпването си в длъжност, новият бразилски президент Жаир Болсонаро предприе първи стъпки в сектора на селското стопанство. Защитените зони за коренното население и за афробразилските общности вече ще са под крилото на земеделското министерство.

Начело на агроведомството застава Тереза Кристина, която преди това ръководеше комисията по земеделие в националния парламент. Тя е известна с антиекологичните си нагласи и се застъпва за интензивно използване на земята. Още в предизборната си кампания Болсонаро изтъкна, че няма да разширява защитените зони за националните малцинства. По думите му в тези зони хората живеят като в зоологическа градина, а представители на аграрното лоби редовно се оплакват, че Службата за защита на коренното население разполага с прекалено много власт.

"Повече от 15 процента от нашата територия са обявени за защитени зони, но там живеят по-малко от 1 милион души, съвсем изолирани, експлоатирани и манипулирани от неправителствени и екологични организации", написа Болсонаро в Туитър ден след полагането на клетвата.

Промяната на официалния курс на бразилското правителство може да се окаже заплаха за глобалния климат, тъй като коренното население на страната се вижда в ролята на "пазител на джунглата" и е срещу мащабното изсичане. Освен това Болсонаро смята да извади страната от Парижкото споразумение за климата, въпреки че амазонската джунгла е най-големия "зелен бял дроб" на планетата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.