1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Новият Закон за храните цели да систематизира всички изисквания към производителите

Новият Закон за храните цели да систематизира всички изисквания към производителите

Предвижда се облекчение на изискванията при разкриване на обекти за производство и търговия на храни с неживотински произход

Новият Закон за храните има за цел да замени досега действащото законодателство, което функционира от 1999 година. Това стана ясно на приключилата двудневна среща във Велико Търново на експерти от Агенцията по безопасност на храните и представители на Асоциацията на месопреработвателите. Бяха представени и изискванията към продукти по държавен стандарт „Стара планина”.

Новият Закон за храните цели да систематизира всички изисквания към производителите и да постигне необходимите съответствия с европейското законодателство. Една от съществените разлики, които се въвеждат е значителното облекчение на изискванията при разкриване на обекти за производство и търговия на храни с неживотински произход.

Създава се и режим на регистрация за транспортните средства в търговията с храни от неживотински произход – сред които хляб, хлебни и сладкарски изделия. Съвсем ново изискване третира правилата за интернет търговията с цел регламентация и недопускане на противозаконни практики в бранша. Друг аспект в закона е уреждането на дейностите, свързани с хранителното банкиране.

В закона ще бъдат обединени и всички излезли досега наредби за търговия със специфични продукти – медицински храни и хранителни добавки, както и храни за кърмачета и малки деца, допълни още д-р Димитров.

Автор: Цветелин Илчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.