1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма обща позиция по реформите на ОСП

Няма обща позиция по реформите на ОСП

Най-разединени са министрите по въпроса за т.н. "зелена архитектура"

Последният Аграрен съвет под румънско председателство ще се състои във вторник в Люксембург. Основната тема в дневния ред е Европейският фонд за морско дело и рибарство.

Заседанието на европейските министри на земеделието и рибарството за последен път ще се ръководи от румънският министър Петре Даея. По въпроса за Общата селскостопанска политика ще има само доклад за напредъка досега, но не и обща позиция на страните-членки, съобщават от Букурещ. Първоначално Румъния искаше да приключи своето европредседателство с новината, че министрите са се разбрали за ОСП, но това няма да е възможно, тъй като преговорите по много точки от предвидените реформи все още не са приключили.

Най-разединени са министрите по въпроса за т.н. "зелена архитектура" на селското стопанство. Голям брой държави настояват за яснота относно общия европейски бюджет за следващата финансова рамка, за да могат чак след това да навлязат в решаващата фаза на преговорите. Такава яснота обаче ще има едва в края на тази, или в началото на следващата година.

По-съществен напредък има при рибарството. Министрите ще обсъдят съобщение на Европейската комисия за състоянието на общата политика в сектора и възможностите за риболов за 2020 година, като определят критериите за установяване на общо допустимите улови. За периода от 2021 до 2027-а Брюксел предлага общо 6 милиарда и 140 милиона евро за рибарството.

За още актуални новини гледайте емисиите на АгроТВ.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.