1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Опасения от скок на цените във Франция

Опасения от скок на цените във Франция

Предстоящото излизане на Великобритания от ЕС притеснява фермерите

Силно безпокойство изпитва френският агросектор от предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз. Стигне ли се до Брекзит без сделка, износът към Острова сериозно ще пострада, смятат фермерите във Франция.

Най-силно засегнати ще бъдат доставките на сирена и вино, тъй като Обединеното кралство ще наложи вносни мита, което ще ги направи прекалено скъпи, заяви Кристин Ламбер, председател на Земеделския съюз. Така френските продукти ще загубят голяма част от пазарния си дял във Великобритания, а непродадените количества ще останат на вътрешния пазар и ще окажат силен натиск върху цените.

До момента износът на вина и спиртни напитки за Великобритания носи на Франция годишно по милиард и 300 милиона евро. На второ място са млечните продукти, при които страната има положителен баланс от 100 милиона евро при търговията с Острова. Най-предпочитани там са сирената камамбер и бри.

Дали ще има Брекзит, с или без сделка, все още не е ясно. Представяйки своя "план Б", Тереза Мей поиска депутатите в Камарата на общините да потърсят компромис, за да не се стигне до отлагане на датата или до втори референдум. За целта Мей е готова да предоговори условията на оспорвания извънреден план за вътрешноирландската граница. Брюксел от своя страна засега отказва нови преговори с Лондон, което може да се окаже фатално за Мей и да налее масло в огъня на радикалните привърженици на Брекзита, готови да излязат от Съюза дори без сделка.

Повече новини гледайте по телевизия АгроТВ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.