1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От левицата искат нови правила за арендата

От левицата искат нови правила за арендата

Пет са основните промени, които са предложени

11 народни представители от БСП-Лява България са внесли в деловодството на Народното събрание изменения в Закона за арендата. 5 са съществените промени, които те предлагат с мотива, че сегашната уредба ощетява собствениците на земеделски земи.

"В договора за аренда за земеделска земя се определя и вида на земеделските култури, които ще се отглеждат“ – е първото ново предложение, внесено от левицата. Според мотивите им, това по-точно ще определи предмета на договора. Съсобствениците, които сключват договора, трябва да притежават повече от половината от обекта и да удостоверят писмено, че всички останали съсобственици са уведомени за решението за отдаване на земята под аренда. По този начин, ще се преодолеят честите случаи в практиката по-малките да узнават твърде късно или изобщо да не знаят за отдаването на земята под аренда.

Друга съществена промяна е свързана с развалянето на договора. Предложението е това да става по общия ред, независимо от това за колко години е сключен. Сега прекратяването на договорите със срок над 10 години става по съдебен ред.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.