1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Париж изплаща по-рано 1 млрд. евро директни плащания

Париж изплаща по-рано 1 млрд. евро директни плащания

Така ще бъдат компенсирани пострадалите от сушата и жегата фермери

Един милиард евро ще преведе Франция на пострадалите от сушата и жегата фермери. Това ще стане на 16 октомври, когато ще бъдат изплатени 70 процента от директните плащания, вместо обичайните 50 на сто, обяви земеделският министър Дидие Гийом.

При среща със стопани от региона на град Тур в долината на Лоара - Гийом обяви, че ще поиска от Европейската комисия разрешение за предварителното изплащане на сумите. Това ще помогне на фермерите и ще им даде възможност да закупят фуражи, които в момента липсват заради жегите.

С тази мярка министърът иска да предотврати случилото се през миналата година, когато голяма част от животновъдите не можаха да набавят достатъчно сено, слама и фуражи и бяха принудени да намалят стадата си, като предадоха животните в кланиците. Освен това властите разрешиха на стопаните в 33 от 96-те департамента да използват угари и други зелени площи за добив на зелени фуражи, позовавайки се на форсмажорни обстоятелства. Министър Гийом призова всички фермери да не използват слама и сено в инсталациите за био-газ.

От високите температури страдат не само животновъди и стопани, които отглеждат полски култури, но и лозарите в голяма част от винените региони на Франция. Според прогнозите на агроведомството тази година реколтата ще бъде с 13 процента по-слаба, отколкото през 2018-та. Към жегите, изгорили лозята в Южна Франция, се добавят и градушки в региона Бордо, един от най-важните в страната. Изчисленията на властите сочат, че винопроизводството ще падне до най-ниското си ниво за последните пет години, между 42 и 46 милиона хектолитра. 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.