1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. План за действие ще регламентира вноса и износа на земеделски продукти и месо между България и Турция

План за действие ще регламентира вноса и износа на земеделски продукти и месо между България и Турция

Министрите Румен Порожанов и Ахмет Факъбаба подписаха декларация за сътрудничество в сферата на науката

Ускорен план за действие ще регламентира вноса и износа на земеделски продукти и месо между България и Турция. Затова се разбраха министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и неговият турски колега Ахмет Ешреф Факъбаба.

Министър Порожанов подчерта, че планът трябва да доведе до бързи резултати в сферите, където има вече постигнати принципни договорки.

България иска да възстанови износа на месо за Турция възможно най-бързо.  Порожанов подчерта, че страната е работила усилено, за да удовлетвори турските изисквания, като по отношение на ветеринарните сертификати и необходимите документи над 90% от въпросите са изчистени. „В началото на следващата година очакваме позитивно решение първо по отношение на дребния добитък, а след това и за едрия“, обясни министърът. Той увери, че България стриктно спазва изискванията за качество на храните.

„Вместо да търсим месо от далечни страни, за мен като министър е важно да имаме възможност да купуваме от нашите съседи, когато има наличност“, заяви от своя страна Ахмет Факъбаба.

„Срещите ни през последните месеци са ярък пример за добросъседство. Надявам се потенциалът в търговията в областта на земеделието и животновъдството между България и Турция да се развива и увеличава“, подчерта още Факъбаба.

Двамата министри подписаха декларация за съвместно сътрудничество в областта на науката.

„От много години в областта на науката съществува сътрудничество между двете страни, но то трябва да бъде засилено. Новите предизвикателства, като климатичните промени и болестите по растенията и животните налагат още по-високо ниво на взаимодействие“, категоричен бе Румен Порожанов.

По-рано през деня двамата министри откриха бизнес агрофорум, в който се включиха над 500 български и турски бизнесмени.

„Този форум ще бъде мост за развитието на българо-турските бизнес отношения.  Като съседни страни трябва да увеличим търговския си стокообмен“, категоричен бе турският министър на земеделието.

От своя страна министър Порожанов подчерта, че административната тежест  пред бизнеса от двете страни трябва да бъде намалена и напомни, че Турция е един от главните търговски партньори на България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.