1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Подписани са фитосанитарните изисквания при износ на български слънчогледов шрот за Китай

Подписани са фитосанитарните изисквания при износ на български слънчогледов шрот за Китай

България се ангажира да упражнява засилен контрол върху предприятията за производство и преработка

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и министърът на Генералната митническа администрация на Китай Ни Юефън подписаха протокол за санитарните и фитосанитарните изисквания за износ на български шрот от слънчогледово семе. Това стана в рамките на Осмата среща на държавните и правителствени ръководители на КНР и страните от Централна и Източна Европа в Дубровник.

Съгласно този протокол българската страна ще предоставя на китайската списъци с предприятия за преработка, отговарящи на договорените изисквания. След проверка и одобрение Китай ще ги регистрира за осъществяване на внос.

С документа България се ангажира да упражнява засилен контрол и надзор върху предприятията за производство и преработка на слънчогледов шрот, за да гарантира качеството и безопасността на изнасяния продукт. Преди изпращане на всяка пратка Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършва инспектиране на място и карантинен контрол. Всяка партида слънчогледов шрот, изнасян за Китай, ще бъде придружена от необходимите сертификати, издадени от БАБХ.  Слънчогледовият шрот се използва за фураж на животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.