1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Поставят се информационни табели, предупреждаващи за опасността от aфриканска чума по свинете

Поставят се информационни табели, предупреждаващи за опасността от aфриканска чума по свинете

Целта е да се ограничи антропогенния фактор, който е основния източник за разпространение на вируса

Изпълнителна агенция по горите и държавните предприятия организираха поставянето на информационни табели, предупреждаващи за опасността от aфриканска чума по свинете на граничните контролно-пропускателни пунктове. Целта е да се ограничи антропогенния фактор, който е основния източник за разпространение на вируса на АЧС.

Това заболяване не е опасно за човека, но вирусът на aфриканската чума може да се предава чрез хранителни продукти, поради което хранителните отпадъци трябва да се изхвърлят само в затворени контейнери за смет. С дрехи, с обувки, или с месни продукти, домашно приготвени, които са заразени, заболяването може да бъде пренесено механично от човек.

От началото на 2017 г. са констатирани хиляди огнища на заразата при дивите свине в Украйна, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Румъния.

Африканската чума по свинете е заболяване, което засяга домашните и дивите свине. Смъртността при него е голяма, няма лечение и ваксина. Изкореняването му е изключително трудно, особено при дивите свине, поради което предприемането на превантивни дейности е от най-съществено значение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.