1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предприети са действия от ИАГ за превенция на навлизането и разпространението на aфриканска чума по дивите свине в България

Предприети са действия от ИАГ за превенция на навлизането и разпространението на aфриканска чума по дивите свине в България

На 24 юли 2018 г. в Изпълнителна агенция по горите ще бъде проведено заседание на Ловния съвет

Една от мерките, които се предприемат за превенция на навлизането и разпространението на болестта африканска чума по дивите свине в България е намаляването на популацията на дивата свиня. Чрез по-ниските цени на индивидуалното разрешително за лов и цените за ползване на дивеч за организирания ловен туризъм, промените в Закона за лова и опазване на дивеча, предвиденото при индивидуален лов заплащане от 30 лв. на ловците на отстреляна дива свиня са действия, целящи мотивиране на българските ловци за завишаване на отстрела и намаляване числеността на вида.

Констатираните огнища на заразата в северната ни съседка наложи предприемането на действия по изграждане на съоръжение за непреминаване на дивите свине през сухопътната граница на България с Румъния. Оградата, чието строителство започна, ще бъде с дължина 133000 линейни метра.

Обособяват се места за първична преработка на отстреляните диви свине и изграждане на съоръжения (ями) за отпадни животински продукти.

Разпределени са комплекти за вземане на проби за изследване наличието на трихинелоза и африканска чума по дивата свиня, които са предоставени на стопанисващите дивеча в страната. Специално са обучени лица, които ще вземат тези проби, като е предвидено във всяка ловна дружинка да има по двама души, преминали такова обучение. Разпределени по ДГС и ДЛС са хладилници за специално за съхраняване на пробите, взети от отстреляните животни. Определен е редът за придвижване на пробите.

На 24 юли 2018 г. в Изпълнителна агенция по горите ще бъде проведено заседание на Ловния съвет.

В цялата страна се провеждат разяснителни кампании. При установяване на мъртва дива, полудива или питомна свиня призоваваме гражданите да сигнализират на телефон 112 или в съответната специализирана ветеринарна служба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.