1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Преговорите за регламента срещу нелоялните практики продължават

Преговорите за регламента срещу нелоялните практики продължават

Последният кръг е насрочен за четвъртък

Преговорите за новия регламент срещу нелоялните търговски практики между Европарламента, Председателството на Европейския съвет и Европейската комисия са на финалната права. Последният кръг е насрочен за четвъртък.

Засега нерешен остава въпросът за евентуална горна граница при доставчиците на аграрни продукти и храни. От Европейския парламент настояват от защита срещу нелоялните търговци да се ползват всички доставчици. Противници на идеята смятат, че големите хранителни концерни нямат нужда от такава защита, тъй като самите те оказват натиск над фермерите. Затова Европейската комисия и страните-членки искат да ограничат защитата до малки и средни предприятия с максимум 50 милиона евро годишен оборот и най-много 250 служители.

Регламентът срещу нелоялните търговски практики трябва да остане в рамките на селскостопанското законодателство, смятат от Комисията. От защита се нуждаят най-слабите, т.е. земеделските производители. Като компромисен вариант най-вероятно ще бъде приет обширен списък с нелоялни практики, изготвен от Европарламента, прогнозират наблюдатели в Брюксел. Търговците ще запазят правото си да изискват от своите доставчици да спазват екологични стандарти и правила за хуманно отношение към животните, които излизат извън определените от законите рамки, но няма да могат да бавят плащанията повече от 60 дни. В случай, че в четвъртък не се постигне окончателно съгласие по всички точки, на 12 декември представителите на трите институции ще се срещнат още веднъж, за да може регламентът да бъде одобрен още преди края на годината.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.