1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Приеха промените в Закона за подпомагане на земеделските производители

Приеха промените в Закона за подпомагане на земеделските производители

Народните представители дискутираха предложението за обжалване на предварителния ранкинг

На второ гласуване Комисията по земеделието и храните в НС прие Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители, № 954-01-36, внесен от Мария Белова на 31 май 2019 г.

По време на заседанието се разгледа предложението на Светла Бъчварова заместник-председател на Комисията по земеделие и храни и депутат от БСП. Предложението е свързано с възможността да бъде обжалван ранкингът на проекти, които са приети от ДФЗ в съответния срок.

„Съгласно разписаната процедура след завършване на приема ДФЗ прави предварителен ранкинг, който се публикува. Тези от бенефициентите, които не са съгласни имат право да обжалват пред земеделския министър. Срокът е 2 месеца. За съжаление сроковете не се спазват. Ние предлагаме след ранкингът, който министърът на земеделието е предложил като окончателен, тези които не са съгласни да могат да оспорват под административна процедура. Защото когато се отнемат точки, този бенефициент отива в дъното на класацията. Той трябва да чака една или две години, докато получи отказ от ДФЗ, а проектът му не е разгледан, заради ниския брой точки. Т.е бенефициентът чака, за да получи отказ и тогава да обжалва пред Административния съд това, което се е случило с проекта му. Ако има възможност да обжалва на този предварителен етап, кандидатът ще може ако е прав, да влезе в класациите по разглеждането на проекти" обоснова предложението си Бъчварова.

Предложението не беше прието.

„Ние от МЗХГ сме изразили нашето писмено становище. Въвеждането на предварителен ранкинг беше с цел ускоряване на процеса по разглеждане и оценка на проектите. Ако това предложение влезе в сила, ще доведе до забавяне в оценката, защото трябва да се изчака не само обжалването по административен ред, но и обжалването по съдебен ред. Въвеждането на такова изискване, ще доведе до голям риск от забавяне на изпълнението на Програмата и рискове и загуби по Програмата., коментира заместник- министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.