1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проф. Васил Николов потвърди, че подава оставка по лични причини

Проф. Васил Николов потвърди, че подава оставка по лични причини

Шефът на ССА коментира решението си за Агро ТВ

„Причините за моята оставка са лични, в крайна сметка всяко начало си има край, дали по-рано или по-късно той идва", така проф. Николов коментира решението си. Той загатна, че има много неща, които са се натрупали и трябва да разчисти, както в сферата на научната дейност, така и други. По думите му няма други мотиви освен личните.

Проф. Николов се връща като преподавател в Аграрния университет в Пловдив, както и в Асоциацията за развъждане на местните (автохтонни) породи в България.
Проф. Николов коментира, че е помолил земеделския министър Десислава Танева да уважи решението му за оттегляне от поста. Оставката все още не е потвърдена от нея.
Ексшефът не е се нае с предложение за наследник на поста му, казвайки че това е решение на министъра. Той има предложения, но не ги сподели.

По думите му оставя Академията в едно добро състояние. По време на неговото управление в Парламента беше приет новия Закон за Селкостопанска академия. Извоюването на това ССА да е първостепенен разпоредител на бюджетни средства за него е една голяма крачка напред. Изграждането на екипи, които се включиха в разработването на национални научни програми също посочва като успех. Това, което не е постигнато е всички звена на Академията да бъдат под шапката на ССА, другото, което предлага за довършване на своя наследник е да има изборност на председател на Академията.

Проф. Васил Николов е седмият председател на академията за последните 8 години. Той е зооинженер и беше назначен на поста преди две години. Преди него на поста беше проф. Тотка Трифонова. От мандата му оставаше още една година. Преди да оглави академията, проф. Николов управляваше Агенцията по селекция и репродукция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.