1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Променят правилата за кандидатстване по ОП “Околна среда”

Променят правилата за кандидатстване по ОП “Околна среда”

Преработените критерии, според екоминистерството, дават допълнителни гаранции

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Verdana; panose-1:2 11 6 4 3 5 4 4 2 4; mso-font-charset:204; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:536871559 0 0 0 415 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0in; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:8.5in 11.0in; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> Управляващият орган на Оперативната програма „Околна среда” взе решение да се актуализират критериите за финансиране на проекти за водна инфраструктура, както и параметрите за обхват и ефективност на проектите. Вече са подготвени основните документи за актуализация. На първо място това ще бъде приложено към всичките 201 проекта, регистрирани по последните две процедури за изграждане на водна инфраструктура - едната за населени места с над 10 000 еквивалент жители, другата - за населени места от 2 000 до 10 000 еквивалент жители.
От пресцентъра на екоминистерството информират, че промените се налагат заради влезлите в сила от 23 юни промени в Закона за водите, с които бяха въведени нови принципи и условия на планиране и управление на ВиК сектора, както и заради разработването на нов подход и допълнителни критерии за оценка на проектните предложения, направено по препоръка на ЕК с цел въвеждане на допълнителни изисквания и гаранции за икономическата ефективност на финансираните проекти и предотвратяване на излишни инвестиции. Още един мотив се изтъква за промените - “нова трактовка на т.нар. „големи” проекти на стойност над 25 милиона евро”.
Допълнителните критерии ще бъдат одобрени на 23 юли на извънреден Комитет за наблюдение на ОП „Околна среда”.
От екоминистерството уверяват, че имат готовност да обявят нови процедури, по които да бъдат внесени отново актуализираните проекти от посочените две процедури, както и нови.
Преработените критерии, според екоминистерството, дават допълнителни гаранции, че ще бъдат финансирани проекти, които са добре обосновани икономически и приоритетни от екологична гледна точка./posredniknews.com

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.