1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проведе се Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство

Проведе се Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство

Сред дискутираните теми бяха и нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци

В Министерство на земеделието, храните и горите се проведе Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство. По време на срещата се обсъдиха възможности за подкрепа при износа на плодове и зеленчуци. Министър Румен Порожанов посочи, че предстоят срещи на високо ниво, които да стимулират експорта.  

Разгледано бе и прилагането на схеми на държавни помощи в сектора. Отчете се, че за претърпени щети за напълно пропаднали площи вследствие на неблагоприятни климатични събития настъпили през 2016 и 2017 г. е изплатен финансов ресурс в размер на 1 882 709 лв. на 203 земеделски производители. Към общия ресурс за 2017 г. - 632 873 лв. се разпредели допълнителен финансов ресурс в размер на 667 127 лв., при което се осигури ресурс в размер на 1 300 000 лв.

Сред дискутираните теми бяха и нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци и схемата „Училищен плод“. Един от приоритетите на Министерството на земеделието, храните и горите е подкрепата на българското производство за създаване на преки връзки между производителите и потребителите, скъсяване на веригата за доставка и осигуряване на пазари за продукцията на земеделските производители. Министерството продължава да предприема различни инициативи за популяризирането на локални и традиционни земеделски продукти.
 

Експерти от Министерството запознаха представителите на бранша със законодателството, което се прилага за ползването на работници в производството на плодове и зеленчуци от страни извън Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.