1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проведе се срещата на високо равнище на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група

Проведе се срещата на високо равнище на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група

Основните акценти в дневния ред бяха въпросите, свързани с бъдещата ОСП след 2020 година

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева взе участие в срещата на високо равнище на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група и България, Хърватия, Румъния, Словения, Литва, Латвия и Естония, която се проведе на 12 - 13 юни 2018 г. в гр. Баболна, Унгария.

Основните акценти в дневния ред бяха въпросите, свързани с бъдещата Обща селскостопанска политика след 2020 г., анализ на актуалната ситуация на пазарите в секторите на млякото, свинското месо и захарта, както и обмен на мнения за превантивни действия за недопускане по–нататъшното разпространение на заболяването Африканска чума по свинете на територията на ЕС.

В рамките на срещата, министрите (без Румъния) подписаха и Съвместна декларация относно бъдещата визия на Инициативата на страните от Централна и Източна Европа за базирани на знанието земеделие, аквакултури и горско стопанство в контекста на биоикономика (BIOEAST), към която България се присъедини през септември 2017 г.

Чрез документа, страните поемат ангажимента да изготвят Стратегическа програма за научни изследвания и иновации, фокусирана върху макрорегионалните приоритетни области, и целяща да подкрепи Европейското научноизследователско пространство.

Визията на инициативата осигурява основата за разработването на макрорегионална Програма за стратегически изследвания и иновации (SRIA), в чиито обхват са  идентифицирани три приоритетни области: (1) стратегическо мислене по отношение на биоикономиката, (2) осигуряване на качествени храни и фуражи за Европа и за света като цяло, и (3) индустриален тласък за селските райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.