1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Разкрита е престъпна група за злоупотреби със средства по ПРСР

Разкрита е престъпна група за злоупотреби със средства по ПРСР

Обвиняемите са действали на територията на Пернишка област

Спецпрокуратура обвини трима за участие в организирана престъпна група за неправомерно усвояване на средства от еврофондове на територията на Пернишка област, пише dir.bg.
Групата е била създадена през 2015 г. и ръководена от бизнесдама от Перник, неколкократно осъждана, в т.ч. за злоупотреби с фондове от ЕС. Тя организирала регистрацията на лица от ромски произход като земеделски производители, изработвала проектите и всички други необходими документи, за да кандидатстват и да спечелят финансиране по мярка 112 на „Програма за развитие на селските райони“ – „Създаване на стопанства на млади фермери“.

В случая, за европейско финансиране за производство на биохумус чрез преработка на почвата с калифорнийски червеи. Въпросният биотор все по-често се използва от българските фермери за производството на разсад.

Изненадваща проверка по изпълнението на договорите обаче установила, че след отпускането на общо 192 000 лв., не е извършвана никаква дейност. Разследващи пък разкриват, че ръководителката е получила сумите от наетите бенефициенти, платила им по свое усмотрение, а огромната част от средствата разпределила между участниците в групата.

При специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в Перник, Радомир и с. Ракеловци в пет претърсени адреса са намерени и иззети множество документи, печати на нотариуси и други доказателства за престъпната дейност на групата. На обвинените са наложени мерки за неотклонение „Парична гаранция“, в размер съответно на 50 000 лв., 25 000 лв. и 5000 лв.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.