1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Разногласия за директните плащания

Разногласия за директните плащания

Против приравняването са Италия, Малта, Кипър и Гърция

Продължават споровете около бъдещото финансиране на Общата селскостопанска политика. Основен препъникамък се оказва приравняването на директните плащания между западните и източните страни членки.

За еднакъв размер на директните плащания настояват най-вече Полша, Унгария и Балтийските държави. Варшава дори заплаши, че ще блокира новата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз, ако това не се случи. При заседанието на Съвета по общи въпроси в Люксембург унгарският представител изтъкна, че Източна Европа не е просяк, който чака пари наготово, а има сериозен принос за икономическия растеж на Съюза.

Против приравняването на директните плащания са Италия, Малта, Кипър и Гърция. Представителите на Холандия, Швеция и Дания отхвърлиха предложение на румънското европредседателство, което според тях защитава само интересите на Изтока.

Тези разногласия най-вероятно ще осуетят взимането на общо решение за общата финансова рамка, което трябваше да стане по време на срещата на върха през октомври. Въпросът ще бъде обсъден и на следващата среща на държавните и правителствени ръководители тази седмица, но до единно мнение едва ли ще се стигне. Намирането на компромис може да се отложи дори за декември.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.