1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Реформите по ОСП са в задънена улица

Реформите по ОСП са в задънена улица

Повечето държави не са съгласни да избързват с решения

Преговорите за реформи на Общата селскостопанска политика навлязоха в задънена улица - това е резултатът от Аграрния съвет в Брюксел. Редица министри се изказаха против идеята промените да бъдат прокарани без преди това да има яснота относно европейския бюджет за аграрния сектор.

С колко пари ще разполага селското стопанство през новия финансов период след 2020 година? Какви ще са последствията от Брекзит? Тези въпроси се оказаха по-важни, отколкото дискусиите около теми като трайни зелени площи, екологични схеми, директни плащания и обвързана подкрепа. На срещата в Брюксел стана ясно, че повечето държави не са съгласни да избързват с решения и предпочитат да изчакат, въпреки че агрокомисар Фил Хоган настоява до края на юни да има поне частичен напредък.

Сред противниците на Хоган беше испанският министър, който поиска конкретните точки в реформата да бъдат посочени чак когато има и конкретен бюджет. "Нека бъдем откровени, без яснота около финансирането не можем да постигнем компромис, който да се хареса на всички", допълни полският му колега. Унгария също пледира за повече качество, вместо прибързаност.

Шансовете да се постигне обща позиция до края на румънското европредседателство изглеждат все по-нищожни, смята и в Германия. Според тях се правят малки крачки напред, но най-важните задачи все още не са намерили решение.

През декември миналата година държавните и правителствени ръководители отложиха решението за финансовата рамка за есента на 2019-та. В същото време комисар Хоган посочи, че до края на юни има достатъчно време, за да се предприемат конкретни мерки. "Европейските фермери искат да знаят какво ги очаква след 2020 година. Затова е важно Аграрният съвет да стигне поне до някакво частично решение за бъдещата посока на Общата селскостопанска политика", изтъкна той.

Идеята му изглежда неосъществима, тъй като Европарламентът обяви, че няма да дискутира въпроса преди изборите в края на май. Единствено Аграрната комисия ще се занимае с предложенията на Хоган, като това е предвидено за 2 април.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.