1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Розопроизводители и розопреработватели в земеделската комисия в НС

Розопроизводители и розопреработватели в земеделската комисия в НС

Възможно е да бъде отпусната държавна помощ за зимните пръскания

Първи взе думата Чавдар Маринов, заместник-министър на земеделието, храните и горите. Той заяви, че възниква напрежение най-вече заради нарастването на площите и комуникацията между производители и преработватели. По думите на министъра трябва да се направи закон, който да урегулира тези взаимоотношения.

Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика каза, че Законопроектът, който беше приет на първо четене в НС, е написан след участието на всички заинтересовани. Според нея целта на целия сектор е регулация за всички. Когато има процедури и ясни взаимоотношения в една индустрия има и добри резултати за държавата. По думите и Законът за маслодайната роза трябва да остане такъв и да обхваща само розата, а не и другите етерични масла. Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика подкрепя Законопроектът, така написан.

Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури каза, че „положението с розата не е розово". През последните няколко години секторът изпитва трудности с финансовите приходи, те са ниски. Клисурова повдигна въпроса за регистрацията на площите - по думите й трябва да всички хора в сектора да се регистрират, за да е ясен броят декари в страната. Според Клисурова хора, които не са сключили договори с розопреработватели да бъдат санкционирани.

Весела Тракийска, заместник-председател на новата Професионална асоциация на розопроизводителите каза, че според тях Законът е напълно адекватен. От министъра очакват адекватно субсидиране на сектора, което ще бъде в подкрепа и на преработвателите.

Веселина Ралчева, производител и преработвател на биологична маслодайна роза изтъкна, че секторът не може да си позволи накърняване на имиджа на българската роза. Според нея е задължително страната да защити националния си интерес и да приеме максимално бързо закона. Според нея не бива да се успокояват, че кампанията е минала и до другата има време, защото всеки закон иска анализи и коментари, да бъдат разгледани всички предложения. Около 1000 ха са биологичните рози в страната.

Веселин Ганчев, розопроизводител и розопреработвател: „Покрай Закона, който коментираме, изпускаме важния въпрос за проблема с работната ръка". По думите му трябва да се намери механизъм, според който хората, които получават пари като социално слаби, да бъдат задължени да работят в земеделието.

Чавдар Маринов каза, че може да бъде отпусната държавна помощ за зимните пръскания.

Дневният ред на Комисията по земеделието и храните беше:

1. Изслушване на розопроизводители и розопреработватели относно проблеми в сектора;

2. Представяне, обсъждане и гласуване на Годишен доклад за състоянието на националната сигурност на Република България през 2018 г., № 902-00-19, внесен от Министерски съвет на 11 юли 2019 г.

Гледайте подробности в емисиите Новини на АгроТВ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.