1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Румен Радев: Завишените изисквания за климата не са в интерес на България

Румен Радев: Завишените изисквания за климата не са в интерес на България

Българският държавен глава участва в Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата в полския град Катовице

Президентът Румен Радев участва в Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP24), която се провежда в полския град Катовице.

Участието на българския държавен глава в глобалния форум е по покана на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и президента на Полша Анджей Дуда.

„България продължава да работи с всички партньори в областта на борбата с климатичните промени за пълното прилагане на Парижкото споразумение. В изпълнението на националните си цели ние се ръководим от принципа за последователно и пълно прилагане на договорените правни разпоредби. Последващо преразглеждане или увеличение на амбициите за намаляване на парниковите емисии обаче не отговаря на нашите национални интереси“. Това заяви президентът Румен Радев пред участниците в конференцията на ООН за промените в климата.

За страната ни е важен социалният аспект на проблема – България трябва да запази работните места във въгледобива и да търси независимост в енергетиката, каза още Румен Радев.

Българският държавен глава бе категоричен, че широката ангажираност по проблемите на климата ще допринесе за създаването на повече възможности за нискоемисионно развитие, устойчиво на климатичните промени, което обаче е съобразено със състоянието и перспективите за развитие и запазване на конкурентоспособността на националните енергийни системи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.