1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. РЗС искат уволнения в аграрното министерство

РЗС искат уволнения в аграрното министерство

Ще изслушват новото ръководство на ДФ ”Земеделие” пред Парламентарната комисия за борба с корупцията

За отстраняването на служители на ръководни длъжности, които стопират работата по Програмата за развитие на селските райони ще настояват от РЗС. Те ще поискат министър Мирослав Найденов да уволни Мария Юнакова – началник отдел “Селски райони и местни инициативи”, Димитър Ванев - ръководител на отдела за конкуретноспособност на земеделието и горския сектор, Вяра Стефанова – началник отдел “Агроекология и необлагодетелствани райони” и Бистра Ботева ръководител на отдела за програмиране, координация, наблюдения и оценка. Това съобщи в Хасково лидерът на РЗС Яне Янев.

Според него от тези четирима чиновници трябва да се потърси отговорност за закъснението с повече от година в прилагането на Програмата за развитие на селските райони, за слабото усвояване на средства по програмата, за забавянията на плащанията към бенефициентите, както и за разписаните тежки бюрократични процедури при кандидатстване. Искаме да разберем каква е позицията на ръководството на министерство на земеделието по самата структура, функционирането и методиката за контрол на Държавен фонд „Земеделие”, каза още Яне Янев.

Във фонда все още работят много чиновници от квотата на т.нар. “политически партизани”, които обслужват тройната коалиция. Искаме новото ръководство на фонда да освободи тези чиновници, срещу които има преписки и прокурорски постановления, преди да излязат решения по тях, допълни Янев. Той съобщи, че ще поиска изслушване на новото ръководство на фонда пред парламентарната комисия за борба с корупцията. От министъра на земеделието РЗС искат да разберат и дали са взети необходимите мерки срещу провал на Програмата за развитие на селските райони, която гарантира 50 на сто от всички пари, които чакаме от ЕС, а провалът по тази програма може да бъде много по-голям от този по САПАРД, предупреди Яне Янев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.