1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Само собственици на земеделска земя, които имат над 50 процента дялове ще могат да сключват договори за аренда

Само собственици на земеделска земя, които имат над 50 процента дялове ще могат да сключват договори за аренда

Промените бяха гласувани единодушно от АЗПБ

Само собственици на земеделска земя, които имат над 50 процента дялове ще могат да сключват договори за аренда. Депутатите в аграрната комисия към Парламента гласуваха промяната в Закона за земите на второ четене. Решението стана повод за репликиране от страна на Асоциацията на земеделските производители.

Причината за исканата промяна в Закона за арендата е, че в момента нормативната база е така уредена, че собственик дори и с един процент идеални части земя може да сключва договори със земеделски производители.

Не закъсня отговорът на браншовиците, в случая Асоциацията на земеделските производители в България. Крайно рестриктивно, нарекоха те решението, въпреки това промените бяха гласувани единодушно.

Националната асоциация на зърнопроизводителите призова за по-широка дискусия по темата с неправителствения сектор. Надпревара с времето - целта на народните представители е да внесат Закона в пленарна зала в рамките на този Парламент.

Депутатите гласуваха единодушно пасища, мери и ливади да се регламентират в нова процедура. Окрупняването ще става по споразумение между собственици или ползватели на животновъдни обекти с регистрирани пасищни животни. Споразумението ще се актуализира ежегодно до 20 декември на следващата календарна година. Предложението в това разпределение да бъдат изключени стопанствата с коне беше оттеглено.

Промените предвиждат имотите, за които няма сключени договори и не са подадени декларации от техните собственици, т. нар. бели петна да се разпределят между ползвателите. Изключение тук са земите в държавния и общинския поземлен фонд.

Автор: Мирела Спасова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.