1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Санкциите за ветеринари и животновъди скачат двойно

Санкциите за ветеринари и животновъди скачат двойно

В някои от случаите глобите могат да достигнат и 40 хил. лева

Тежки глоби за ветеринари и животновъди предвиждат промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Те бяха гласувани на заседание на парламентарната земеделска комисия и предстои да влязат в пленарна зала за второ четене.

От 1000 до 2 хил. лева скача глобата за ветеринарен лекар, ако не сигнализира навреме за появата на зарази. При повторно нарушение, санкцията става двойна – от 2 хил. до 4 хил. лева. 

Ако бъдат констатирани значителни икономически загуби или опасност за здравето на голям брой хора или животни, глобата е от 5 хил. до 10 хил. лв., а при повторно нарушение - от 10 хил. до 20 хил. лв., решиха още депутатите. В някои от случаите глобите могат да достигнат и 40 хил. лева.

Според промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, тежки санкции се предвиждат и за фермерите, които при избухване на заразни огнища не спазват инструкциите на ветеринарите за налагане на карантина и продължават да продават животните. Стопанствата на тези животновъди ще бъдат затваряни, а животните – умъртвявани.

Гледайте подробности в новините на телевизия Агро ТВ.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.