1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Сдружение Обединени бизнес клубове представи стратегии за новия програмен период до 2020 г в гр. Първомай

Сдружение Обединени бизнес клубове представи стратегии за новия програмен период до 2020 г в гр. Първомай

Форумът представи концепции за развитие на малките и средни предприятия

Сдружението за подпомагане на малкия и среден бизнес - Обединени Бизнес Клубове, с любезното съдействие на Министерството на земеделието и храните и община Първомай, проведе двудневен форум на тема: „Устойчиво развитие на селскостопанската дейност и подкрепата от европейските фондове – новите финансови възможности през програмен период 2014-2020”. Семинарът представи главните стратегии, както и важни новини и аспекти за новия програмен период за развитието на селските райони.

„Основните неща, от които има нужда бизнеса, са финансиране и международни пазари. Поради кризата много от фирмите са попаднали в централния кредитен регистър и е изключително трудно да кандидатстват за финансиране от банки. Затова остават пазарите. Ние точно на това акцентираме и затова провеждаме международни срещи.

Като използваме тази наша възможност, че сме членове на Европейския алианс на малкия бизнес, даваме възможност за достъп до европейските пазари на нашите членове, а и не само на тях. Отворени сме към всякакви представители на малкия и среден бизнес“, обясни пред AGRO.BG председателят на Сдружение Обединени Бизнес Клубове и член на Борда на Директорите на Европейския Алианс на Малкия Бизнес (ESBA) Веселин Халачев.

Семинарът беше предшестван от посещение на три преработвателни предприятия от хранителната индустрия. Н.Пр. Темиртай Избастин, посланик на Казахстан в София, който беше част от делегацията, предложи на управителя на фирма за производство на сладкарски изделия бизнес посещение в страната му с цел намиране на търговски партньори.

Официално форумът беше открит от кмета на град Първомай Ангел Папазов. Лектори от МЗХ запознаха присъстващите с новата ПРСР, стратегическата рамка и възможностите за развитие на малкия и среден бизнес. Банкови институции и лизингови компании представиха продуктите си за финансиране.

Сдружението за подпомагане на малкия и среден бизнес - Обединени Бизнес Клубове е една от най-големите европейски организации с членска маса от над 1,2 милиона фирми от 35 европейски държави. Президентът на Европейския Алианс на Малкия Бизнес (ESBA) Дейвид Каро, който също взе участие в семинара, беше впечатлен от мащабното производство в една сравнително малка община като Първомай. „Целта на такива форуми е да дадат повече информация на бизнеса относно програмите за финансиране и начина, по който да се възползват от тях. За мен е интересно да отбележа колко малки са разликите на проблемите, които имат хората в различните страни по отношение на бюрокрацията или кредитирането. Особено съм впечатлен от сътрудничеството на общинските власти и представителите на бизнеса. Важно е да се отбележи, че в един такъв малък район се произвеждат толкова много продукти и съм впечатлен от духа на предприемачеството.

Фактор за развиите на икономиката в община Първомай са предприятията от малкия и среден бизнес, чиято основна дейност е производство или преработка на земеделска продукция.
„Тези хора са гръбнакът на икономиката. Те осигуряват работни места и плащат данъци към държавата и общината и е нормално общината да организира такива форуми. По този начин в Първомай имаме чешки, италиански, арабски инвеститори“, обясни Ангел Папазов, кмет на община Първомай.

Благодарение на подобни форуми Първомай е сключил договори за износ на продукция в Турция и Йордания. Добри съвместни отношения общината има с Дубай и Саудитска Арабия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.