1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Схемите за обвързана подкрепа подпомагат реалните земеделски производители

Схемите за обвързана подкрепа подпомагат реалните земеделски производители

Около 50 земеделски производители посетиха „Деня на отворени врати“ в Стара Загора

Схемите за обвързана подкрепа подпомагат реалните земеделски производители, които полагат постоянен и устойчив труд в техните стопанства. Чрез този метод на финансова подкрепа активните фермери стават по-успешни в своите бизнес начинания, получават предимство при реализация на продукцията, чрез което се постига и по-висока добавена стойност. Това каза директорът на ОД на ДФ „Земеделие в Стара Загора Мехмед Зейнел по време на инициативата „Ден на отворени врати“. Той допълни, че схемите за обвързана подкрепа спомагат за по-високите постъпления в хазната, което е част от изпълнението на социалния ангажимент на бизнеса към обществото. Важно е да се знае, че обвързаната подкрепа изпълнява постигането на една от основните цели на ОСП, а именно – спад на цените на храните в световен мащаб, обясни Зейнел.

Най-силно развитите сектори в селскостопанския отрасъл в област Стара Загора освен зърнопроизводството са овощарството, зеленчукопроизводстото и етерично-маслените култури подчерта, Мехмед Зейнел. За Кампания 2017 по схемата за обвързано подпомагане за плодове (основна група) са изплатени близо 2 млн. лв. на 305 овощари и градинари, а по схемата за обвързано подпомагане за плодове (други), подпомагане за близо 330 хил. лв. са получили 108 стопани.

По схемите и мерките на директните плащания в област Стара Загора подпомагане получават близо 3 300 земеделски стопани, съобщи Мехмед Зейнел. Най-много са тези, които участват в схемата за единно плащане на площ (СЕПП). За Кампания 2017 г. по СЕПП са преведени 36, 5 млн. лв. на близо 2 800 стопани. По схемата за преразпределително плащане са разпределени над 5 млн. лв. на 2 762 земеделци.

За селскостопански практики, благоприятни за климата и околната среда (зелени директни плащания) са преведени близо 23 млн. лв. на 2 755 фермери от областта. 828 земеделски производители са получили над 3 млн. лв. по подмярка 13.1 (НР1–„Компенсационни плащания в планински райони“) от марка 13 „Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения“, съобщи директорът на ОД на ДФ „Земеделие“.

По подмярка 13.2 (НР2 – „Компенсационни плащания за други райони, засегнати от значителни природни ограничения“) са изплатени над 1 млн. лв. на 321 бенефициенти. По направление „биологично растениевъдство“ от мярка 11 - „Биологично земеделие” 234 стопани са получили над 3,5 млн. лв., каза Зейнел.

По схемата за специално плащане за култура – памук 34 стопани са получили над 1, 145 млн. лв. По схемата за обвързано подпомагане за протеинови култури са преведени над 1,2 млн. лв. на 768 бенефициенти. По направление „Контрол на почвената ерозия“ от мярка 10 „Агроекология и климат“ са изплатени над 1 млн. лв. на 101 фермери.

В рамките на инициативата „Дни на отворени врати“ в областната дирекция на ДФЗ в Стара Загора беше организирана и благотворителна изложба на детски рисунки, които бяха изложени във фоайето на дирекцията. От 30-те творби на младите художници от детската школа в с. Ясеново, община Казанлък, грееха маслодайни рози, слънчогледи, лавандула и плодове. Ръководителката на школата Румелия Гочева сподели, че децата с удоволствие са се включили в инициативата на ДФЗ и специално са нарисували творбите си за първия „Ден на отворени врати“ в областната дирекция в Стара Загора.

„Целта на изложбата е да се популяризира таланта на малките творци. В ДФ „Земеделие“ винаги сме осъзнавали своята социална роля и отговорност като държавни служители. Имено това ни кара да подкрепяме творческото вдъхновението на децата, както и тяхната бъдеща реализация в измеренията на изкуството“, каза още Мехмед Зейнел.

Около 50 земеделски производители посетиха „Деня на отворени врати“ в Стара Загора като голяма част от тях подаваха своите документи, за да докажат реализираното мляко и разпределението на телетата в стопанствата си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.