1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Служителите на ДГС Кости споделиха опита си в производството на манов мед

Служителите на ДГС Кости споделиха опита си в производството на манов мед

За района на Източните Родопи също е характерен добивът на манов мед

Служителите на горското стопанство в село Кости от пет години се грижат за 130 пчелни кошери, разположени в горите от дъб, които стопанисват. Кошерите са на труднодостъпни места и разделени в два пчелина. От пчелните семейства в тях освен манов мед вече се добива и прашец. С тези два продукта горското стопанство разнообразява дейността си и разширява източниците си на доходи.

Опитът си служителите на ДГС Кости споделиха пред своите колеги от държавните горски стопанства Ивайловград, Крумовград, Маджарово, Тополовград и Момчилград. За района на Източните Родопи също е характерен добивът на манов мед, което е и причината за интереса на тези стопанства към организирането на такова производство.

„Чистият манов мед и пчелен прашец, произвеждани от горското стопанство в село Кости, се радват на много голям интерес на различните пазари, където са предлагани и успешно се реализират на тях. Мановият мед, добит от странджанската гора няма конкуренция, поне към момента“ – сподели директорът на ДГС Кости инж. Цветомир Генов.

Държавното горско стопанство в малкото странджанско село се подготвя да бъде сертифицирано за био производител на манов мед. В малък цех, оборудван с необходимата техника, се произвеждат и восъчни основи за пчелните кошери - необходима дейност за сертифицирането.

Стопанството в село Кости е едно от малкото в страната, които разширяват дейността си, за да повишават доходите си, които към момента идват основно от дървесина и ловни дейности.

Реализирането на производството на манов мед беше осъществено с оказаната финансова, логистична и техническа помощ по проект „Опазване на ключови горски местообитания на Малкия креслив орел (Aquila pomarina) в България“, изпълняван по програма LIFE+ на ЕС от Изпълнителна агенция по горите и Българско дружество за защита на птиците и е пример за добър модел за опазване на горите и генериране на приходи от странични дейности.

Закупуването на всеки буркан манов мед допринася за опазването на едни от най-старите и най-обширни широколистни горски масиви в Европа - дом на редки и защитени животински и растителни видове, сред който странджанската зеленика, лавровишнята, малкия креслив орел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.