1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Спецпрокуратурата разпита министър Порожанов заради разследването срещу бизнесмена Миню Стайков

Спецпрокуратурата разпита министър Порожанов заради разследването срещу бизнесмена Миню Стайков

Установена е злоупотреба с евросредства на стойност около 20 млн. лв.

Министърът на замеделието Румен Порожанов е декларирал готовност пред премиера Борисов да подаде оставка, ако той му я поиска. Порожанов каза това след едночасов разпит в специализираната прокуратурата във връзка с разследването срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреба с евросредства, когато той е оглавявал Държавен фонд "Земеделие", съобщава БНР.

Порожанов не се притеснява и от публикациите, че преди години също е придобил жилища на ниски цени, защото не било вярно.

Разпитът на Порожанов беше в качеството му на шеф на Държавен фонд „Земеделие", когато хората около Миню Стайков, според твърденията на прокуратурата, са кандидатствали за около 20 млн. лв. по две европейски програми - Програмата за развитие на селските райони и за компенсиране на лозя. Пред прокуратурата той трябваше да изясни дали е упражняван фактически контрол върху отпуснатите по тези проекти пари. 

Както и когато коментираше скандала с парите за къщи за гости, и сега Порожанов обясни, че във Фонд „Земеделие" съществува стриктна процедура, тя се спазва, проверяват се документите и по веригата има много служители на Държавен фонд „Земеделие", които се грижат за тяхната достоверност. Отговорността, след като парите са получени, носят бенефициентите, добави той.

Възможно ли е обаче те да не са проверявали коректно документите на замесените в схемата около Стайков и заради това да се стигне до обвинение, Порожанов отказа да коментира, освен че ако има допуснати нарушения, всеки трябва да понесе своята отговорност.

За себе си каза еднозначно, че не се чувства отговорен за скандала, който в момента се вихри и около Миню Стайков, и около къщите за гости.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.