1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Спецзвеното „Антикорупция“ повдигна обвинения срещу бившите изпълнителни директори на "Напоителни системи"

Спецзвеното „Антикорупция“ повдигна обвинения срещу бившите изпълнителни директори на "Напоителни системи"

Прокуратурата продължава работата по досъдебното производство

Спецзвеното „Антикорупция“ повдигна обвинения срещу бившите изпълнителни директори на "Напоителни системи" Ивайло Първанов и Стайко Ганчев.

Двамата са обвинени за извършени стопански престъпления, от които за държавното дружество са настъпили щети в общ размер на около 963 000 лв., съобщиха от пресцентъра на прокуратурата, цитирани от dir.bg.

Разследването за безстопанственост в "Напоителни системи" е започнало в началото на февруари т.г.

На Ивайло Първанов е предявено обвинение за сключване на неизгодни сделки. В периода от 15 декември 2014 г. до 13 юни 2016 г., като изпълнителен директор на дружеството, той е сключил 79 договори за правни и счетоводни услуги и за реклама на обща стойност 596 784, 56 лв. Според прокуратурата, не е имало необходимост от сключването на тези договори, тъй като дружеството е разполагало с юрисконсулти и счетоводители. От сключването на неизгодните сделки са произлезли значителни вреди за „Напоителни системи“, като случаят е особено тежък.

Стайко Ганчев е обвинен в 2 престъпления – сключване на неизгодна сделка и в безстопанственост. На 24 февруари 2012 г., като изпълнителен директор на „Напоителни системи“ Ганчев е сключил консултантски договор с търговско дружество. По силата на този договор дружеството изпълнител е трябвало срещу сумата от 20 000 лева да изготви и консултира „Напоителни системи“ по отношение на необходимостта от лицензиране на държавното дружество като ВиК оператор по смисъла на Закона за регулиране на ВиК услуги, в това число процедурата по издаване на лиценз пред КЕВР.

Разследването обаче е установило, че не е била налице необходимост от сключването на договор с такъв предмет, тъй като в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги не е предвиден лицензионен режим пред КЕВР.

Освен това държавното дружество трикратно е уведомявано писмено от КЕВР, че като ВиК оператори следва да разработят и представят в комисията бизнес план за развитие на дейността.

От сключването на този неизгоден договор за „Напоителни системи“ е произлязла значителна вреда в размер на 20 000 лв.

На Ганчев е повдигнато и обвинение за умишлена безстопанственост – в периода от 6 ноември 2012 г. до 13 май 2013 г., той умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество, от това са последвали значителни щети за предприятието в размер на 346 389 лв., като сумата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Установено е, че по сключен договор на 2 август 2012 г. с търговско дружество за консултантски услуги, Стайко Ганчев е разрешил извършване на плащане по фактури, без да е проверил дали действително е извършена работата, която е била фактурирана и без такава реално да е била извършена.

Двамата обвиняеми са с мерки за неотклонение „Подписка“. Разследването продължава.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.