1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Световните запаси от соя най-вероятно ще нараснат до рекордно ниво през новата стопанска година

Световните запаси от соя най-вероятно ще нараснат до рекордно ниво през новата стопанска година

Най-голям вносител на соя и през следващия сезон ще бъде Китай

Световните запаси от соя най-вероятно ще нараснат до рекордно ниво през новата стопанска година. Прогнозата на германския Съюз за маслодайните и протеинови растения е за производство в размер на близо 370 милиона тона, с 32 милиона повече, отколкото през миналата стопанска година.

В същото време търсенето на соя в глобален мащаб е в застой, най-вече заради по-слабото потребление в Китай. Най-голям производител на соя и през новия сезон ще са Съединените щати. Там очакват реколта от 128 милиона тона. Американското земеделско министерство прогнозира, че световното потребление ще се увеличи с 16 милиона тона спрямо миналия сезон. Въпреки това то остава с 16 милиона тона под производството. Така в края на стопанската година в складовете ще има рекордните 108 милиона тона, т.е. около 13 милиона тона повече, отколкото през изминалия период. През юни тази година прогнозите за крайните запаси бяха за 87 милиона тона, но реколтите в Съединените щати и Бразилия ги опровергаха.

Най-голям вносител на соя и през следващия сезон ще бъде Китай. Заради търговската война със Съединените щати страната няма да увеличи импорта, който ще остане на предишното ниво, около 94 милиона тона. Преди да започне спорът между Вашингтон и Пекин, китайският внос се изчисляваше на повече от 103 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.